eduroam

eduroam staat voor educational roaming. eduroam maakt het voor personeelsleden en studenten mogelijk om op een eenvoudige en veilige manier draadloos toegang te verkrijgen tot Internet in een aantal binnen- en buitenlandseeduroam_banner.png instellingen. Heel wat onderwijs- en onderzoeksinstellingen over heel Europa zijn aangesloten op eduroam en stellen hun draadloos netwerk op die manier beschikbaar aan elkaars studenten en medewerkers. Informatie over het gebruik in andere landen is terug te vinden op http://www.eduroam.org/.

Alvorens eduroam op verplaatsing te gebruiken, kan je best zorgen dat je eduroam reeds getest hebt binnen je eigen instelling. Externen die eduroam willen gebruiken binnen het Sint-Trudo Ziekenhuis, kunnen dit, maar zij moeten de configuratie-instellingen, gebruikersnaam en wachtwoord van hun thuisorganisatie gebruiken.

 

Gebruik van eduroam

Iedereen die gebruik wil maken van eduroam is gebonden aan volgende gebruikersregels:

 • De gebruiker is volledig verantwoordelijk voor alle communicatie die hij/zij via dit netwerk voert. Deze verantwoordelijkheid kan hij/zij niet, zelfs niet deels, afschuiven op derden die om het even welke diensten aanbieden binnen het eduroam-netwerk.
 • Noch het Sint-Trudo Ziekenhuis, noch enige andere partner van het eduroam-netwerk is verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door gebruik te maken, of door het niet beschikbaar te zijn, van het eduroam-netwerk.
 • De gebruiker weet dat communiceren met internet altijd een risico inhoudt en zal zijn eindapparatuur hiertegen beschermen
 • Belnet – voorschriften voor het aanvaardbare gebruik [NL] [FR]
 • Sint-Trudo Ziekenhuis - Internet Gebruikerscode

Het gebruik van eduroam wordt gemonitord en de status wordt continue bewaakt. Teneinde misbruik te kunnen opsporen, worden alle gegevens met betrekking tot het aanmelden op en het gebruik van het netwerk minimum 12 maanden bijgehouden.

 

Technische informatie

SSID eduroam
Band 802.11 a/b/g
Beveiligingstype
(security) 
WPA2-Enterprise

Versleutelingstype
(encryption)

AES
Netwerkverificatie
(authentication)
PEAP
Verificatiemethode
(authentication protocol)
MS-Chap-v2

 

Hoe je smartphone, tablet of computer instellen?

Windows7

 1. In Windows 7 vind je rechts onderaan, bij het klokje, een icoontje voor draadloze netwerken. Klik het icoontje aan. Als je draadloze netwerkverbindingen ingeschakeld zijn, dan verschijnen de beschikbare netwerken in een menu.
 2. Als je hier 'eduroam' niet tussen ziet staan, is het 'eduroam'-netwerk vermoedelijk niet beschikbaar waar je je momenteel bevindt. Zie je geen enkel netwerk, controleer dan nog even of je draadloze verbindingen wel degelijk ingeschakeld zijn.
 3. Klik het netwerk nog niet aan maar kies 'Netwerkcentrum openen' onderaan. Het netwerkcentrum opent. Kies daar de optie 'Een nieuwe verbinding of netwerk instellen' en kies in de volgende stap 'Manueel verbinding maken met een draadloos netwerk'.
 4. Nu krijg je een scherm waarin je manueel de gegevens van het eduroam-netwerk kan invoeren. Vul het scherm in zoals hieronder aangegeven: o Netwerknaam: eduroam o Beveiligingstype: WPA2-Enterprise o Encryptietype: AES
 5. Verlaat het scherm door op Volgende te klikken. Een bevestigingsscherm verschijnt. Kies hier 'Verbindingsinstellingen aanpassen' om nog bijkomende informatie op te geven.
 6. Een apart scherm verschijnt. Op het tabblad 'Verbinding' hoef je niets aan te passen, je kan direct naar het tabblad 'Beveiliging' gaan.
 7. Je ziet daar een vinkje waarbij aangeboden wordt om het wachtwoord op te slaan, zodat je dit niet steeds opnieuw moet opgeven. Vanuit beveilingsstandpunt is het beter geen wachtwoorden op te slaan op je computer, en dit vinkje dus uit te vinken.
 8. Klik nu op de knop Instellingen bij authenticatiemethode (PEAP).
 9. Er verschijnt een apart scherm. Vul dit in zoals hieronder aangegeven:
  eduroamsc1.jpg
  • Maak verbinding met deze server: daupin.stzh.be
  • Vertrouwde Root CA's: AddTrust External CA Root
  • Vink aan dat je geen andere root CA's wil vertrouwen (Vraag niet om nieuwe servers of certificaten te vertrouwen)
  • Klik op 'Configureer' bij de Authenticatiemethode (EAP-MSCHAP v2). Zorg daar dat het vinkje om de Windows-gebruikersnaam te gebruiken uitgevinkt is:
 10. Je mag nu de openstaande vensters een voor een sluiten, tot je een bevestigingsscherm ziet. Deze keer mag je hier 'Sluiten' kiezen.
 11. Wanneer je nu opnieuw het netwerkicoontje aanklikt (bij het Windows-klokje) mag je deze keer het 'eduroam' netwerk uit het lijstje kiezen, en Verbinden kiezen.

 

Windows 8

 1. Open het ‘Netwerkcentrum / Network and Sharing Center’ via de zoekfunctie en open het.
 2. Klik op 'Een nieuwe verbinding of netwerk instellen'.
 3. Kies 'Manueel verbinding maken met een draadloos netwerk'.
 4. Kies een optie en geef vervolgens de gegevens van het eduroam-netwerk in.
  • Netwerknaam: eduroam
  • Security type: WPA2-Enterpris
  • Encryption type: AES
 5. Verlaat het scherm door op Volgende te klikken. Een bevestigingsscherm verschijnt. Kies hier 'Verbindingsinstellingen aanpassen' om nog bijkomende informatie op te geven.
 6. Een apart scherm verschijnt. Op het tabblad 'Verbinding' moet je niets aan te passen, je kan direct naar het tabblad 'Beveiliging' gaan.
 7. Je ziet daar een vinkje waarbij aangeboden wordt om het wachtwoord op te slaan, zodat je dit niet steeds opnieuw moet opgeven. Vanuit beveilingsstandpunt is het beter geen wachtwoorden op te slaan op je computer, en dit vinkje dus uit te vinken.
 8. Klik nu op de knop Instellingen bij authenticatiemethode (PEAP). Er verschijnt alweer een apart scherm.
 9. Vul volgende gegevens in:
  • Maak verbinding met deze servers: daupin.stzh.be
  • Vertrouwde Root CA's: AddTrust External CA Root
 10. Duid aan dat je geen andere root CA's wil vertrouwen (Vraag niet om nieuwe servers of certificaten te vertrouwen).
 11. Klik op 'Configureer' bij de Authenticatiemethode (EAP-MSCHAP v2). Zorg daar dat het vinkje om de Windows-gebruikersnaam te gebruiken uitgevinkt is.
 12. Je mag nu de openstaande vensters een voor een sluiten door bij alle openstaande vensters OK te klikken.
 13. Je kan nu op eduroam klikken bij de beschikbare netwerken om verbinding te maken.
 14. Geef je gebruikersnaam: gebruikersnaam@rzst.be en bijhorend wachtwoord in.

 

Android Phone of Tablet

 1. Kies ‘Instellingen’.
 2. Selecteer de optie 'Draadloos en netwerken'. Vink ‘Wi-Fi’ aan zodat er naar beschikbare draadloze netwerken gezocht kan worden.
 3. Nadat ‘Wi-Fi’ aangevinkt is, selecteer je de optie ‘Wi-Fi-instellingen’.
 4. Onder ‘Wi-Fi-netwerken’ vind je alle beschikbare netwerken.
 5. Selecteer eduroam
 6. Geef het wachtwoord op waarmee de referenties voor deze verbinding zullen opgeslagen worden en klik op 'OK'. Dit wachtwoord heb je mogelijk bij de eerste opstart van het toestel ingegeven.
 7. Het veld EAP-methode staat meestal correct ingevuld. Zo niet dan moet je bij Phase 2-verificatie voor MSCHAPv2 kiezen.
 8. Bij Identiteit vul je je gebruikersnaam in: gebruikersnaam@rzst.be
 9. Bij (Draadloos) wachtwoord vul je je bijhorend wachtwoord in.
 10. Het veld ‘Anonieme identiteit’ laat je leeg.
 11. Selecteer ‘Verbinden’. Je bent nu verbonden met eduroam en je kan surfen en synchroniseren.

 

iOS (iPhone of iPad)

 1. Selecteer "'nstellingen'.
 2. Selecteer 'Wi-Fi'.
 3. Selecteer in de lijst het 'eduroam'-netwerk.
 4. Geef je gebruikersnaam gebruikersnaam@rzst.be en bijhorend wachtwoord in.
 5. Klik op de knop 'Verbind'. Je krijgt een scherm met certificaatsmelding.
 6. Klik op de knop 'Accepteer'. Hierna krijg je opnieuw de lijst te zien van de Wi-Fi netwerken en ben je verbonden met het eduroam netwerk en met het internet.

Meer info over de configuratie van je device, vind je op https://admin.kuleuven.be/icts/services/wifi/eduroam/eduroam_algemene_info.

 

Beschikbaarheid