Bevalling

De bevalling is het langverwachte einde van een zwangerschap waarna je je baby eindelijk zal ontmoeten. De bevalling kan natuurlijk (vaginaal) gebeuren of via keizersnede.
verloskamer

De bevalling kondigt zich meestal vanzelf aan op één van de volgende manieren:

  • het breken van de vliezen (verlies van vruchtwater): het vruchtwater kan druppelsgewijs of met een grote hoeveelheid naar buiten vloeien.
  • regelmatige, pijnlijke weeën die voelbaar zijn in de buik en/of onderrug: de weeën voelen aanvankelijk aan als menstruatiepijn. Je kan tijdens de laatste weken voorweeën krijgen waarbij je buik hard wordt. De echte weeën kan je herkennen omdat ze regelmatig zijn en steeds heviger worden.

Om medische redenen kan het nodig zijn dat de bevalling wordt ingeleid. Dit gebeurt altijd in samenspraak met je gynaecoloog. Er zijn verschillende manieren om de bevalling in te leiden die de arts met jou zal bespreken. 

Veelgestelde vragen

Er kan een hele tijd zitten tussen de eerste tekenen van arbeid en de eigenlijke bevalling. Zeker tijdens de eerste zwangerschap kan de arbeid langer duren. Bij de volgende zwangerschap zal deze tijd inkorten. Je komt best naar het ziekenhuis als je weeën hebt om de 5-7 minuten als het je eerste kindje is en om de 6-10 minuten vanaf je tweede kindje. Bij twijfel mag je altijd eerst contact opnemen met de vroedvrouw op het nummer 011 69 98 41.

Natuurlijk mag je ook komen als je ongerust bent, bij bloedverlies, bij algemeen onwel zijn en na het breken van de vliezen. 

  • Tussen 07.00 uur en 21.00 uur meld je je aan via het onthaal aan de hoofdingang van het ziekenhuis.
  • Tussen 21.00 uur en 07.00 uur meld je je aan via de spoedgevallendienst. 
Administratief
  • identiteitskaart
  • trouwboekje en je ziekenfondsgegevens
  • bewijs van erkenning indien je niet gehuwd bent
  • naam, adres en telefoonnummer van iemand die we eventueel kunnen contacteren tijdens je verblijf in het ziekenhuis
Medisch
  • bloedgroepkaart
  • moederboekje
Persoonlijk voor de moeder
  • toiletgerief, handdoeken en washandjes
  • badjas als je gebruik wil maken van het bad
  • nachtkledij, ondergoed, gemakkelijke kledij en pantoffels
  • bij borstvoeding: een borstvoedingsbeha, borstvoedingskussen, borstkompressen
  • monitorriemen indien je deze meekreeg tijdens de zwangerschap
Persoonlijk voor de baby
  • 3 handdoeken (met kap), 5 tetradoeken, 5 (tetra)washandjes, 5 slabbetjes
  • 8 rompertjes en kruippakjes / kledij in maat 50 en/of 56
  • sokjes indien je geen kruippakjes hebt
  • 2 mutsjes
  • een 10 sec babythermometer (geen hoofdthermometer)
  • eventueel een dekentje
  • het ziekenhuis stelt een pak pampers ter beschikking (50 % korting)
  • een verzorgingsset voor je baby krijg je op de kraamafdeling vrijblijvend aangeboden aan een voordelig tarief

We zijn fier op ons moderne bevalkwartier. Je mag hier altijd op voorhand een kijkje komen nemen nadat je telefonisch een afspraak maakt met de materniteit. Deze afspraak gaat best door in het weekend. Onderstaande foto's geven je alvast een goed beeld.

Het verloskwartier werd recent volledig vernieuwd en bestaat uit 4 ruime arbeidsverloskamers. De kamers zijn voorzien van een comfortabele inrichting, waarvan twee kamers ook met een beval-/relaxatiebad met lichttherapie:

  • met zachte en warme kleuren creëren we een huiselijke en ontspannen sfeer
  • een comfortabel bed dat snel en eenvoudig kan omgebouwd worden tot verlostafel
  • het nodige materiaal om het verloop van de arbeid op de voet te volgen
  • een zitbal om de weeën op te vangen
  • een gemakkelijke zetel voor de partner
  • een digitale TV en CD-speler/bluetooth speaker zodat je je eigen muziek kunt afspelen
verloskamer
bevalkwartier materniteit
rondleiding bevalkwartier
bevalbaden materniteit

Onze collega's geven je in dit filmpje een rondleiding doorheen de hele afdeling:

In dit filmpje leggen we uit op welke manieren we de baby (en mama) kunnen monitoren op de dag dat je komt bevallen. 

De partner van de mama (of één andere aangeduide persoon) is gedurende het hele verblijf toegelaten en kan blijven slapen als je voor een éénpersoonskamer kiest. Op een tweepersoonskamer is blijven slapen niet mogelijk.

Naast de partner (of één andere aangeduide persoon) en de inwonende kinderen, mogen er tijdens de bezoekuren van materniteit nog 4 andere bezoekers langskomen.

Bezoek op materniteit kan van 17.00 tot 19.00 uur. Hou rekening met de pas bevallen mama en hou het bezoek kort, maximum één uur, zodat zij niet vermoeid geraakt.

De geboorte

Tijdens de bevalling worden de harttonen van de baby en de weeën opgevolgd door de vroedvrouw. Zij zal je begeleiden om bij elke wee te persen van zodra de baby goed is ingedaald in je bekken en je 10 cm ontsluiting hebt. De vroedvrouw kan aan je buik voelen of je al dan niet een wee hebt. Dit is soms nodig bij een epidurale verdoving, als je geen verdoving kreeg voel je dit natuurlijk zelf. Wanneer de baby bijna geboren wordt zal de gynaecoloog verwittigt worden. Hij of zij trekt een schort en steriele handschoenen aan en helpt je baby geboren worden. 

De baby wordt na de geboorte, als er geen complicaties zijn, op de buik van de mama gelegd en afgedroogd. De navelstreng wordt ingekort en de baby krijgt een spuitje met vitamine K. Als je kiest voor borstvoeding wordt de baby nu ook al een eerste keer aangelegd. Na minstens één uur huid-op-huidcontact wordt de baby gemeten en gewogen. 

Na de geboorte van de baby komt ook de moederkoek nog. Deze wordt gecontroleerd en er wordt bloed van de navelstreng afgenomen om de bloedgroep van de baby te bepalen. Hierna wordt een eventuele knip of scheur gehecht. Daarna wordt je samen met je baby en partner naar je kamer op de materniteit gebracht.  

Als alternatief voor een klassieke bevalling kan je kiezen voor een bevalling onder water. Onze verloskamers beschikken over 2 bevalbaden en 1 relaxatiebad. Tijdens je consultatie bij de gynaecoloog of vroedvrouw kan je meer informatie verkrijgen over de voor- en nadelen van een badbevalling. Meld het dus zeker als je een badbevalling overweegt. De gynaecoloog kijkt samen met jou of je al dan niet in bad kan bevallen.

De bevalling verloopt grotendeels zoals een klassieke bevalling. De controle van de ontsluiting en het opvolgen van de harttonen van de baby kan in het water plaatsvinden. Water is een vorm van natuurlijke pijnstilling waardoor je minder medicamenteuze pijnstilling nodig hebt. Zodra de baby geboren is wordt hij op een rustig tempo naar de oppervlakte van het water begeleid aangezien hij nog steeds zuurstof krijgt via de navelstreng. Na de geboorte worden mama en baby in bed geïnstalleerd voor verder huid-op-huidcontact. 

Wat breng je mee?

Om je bevalling zo aangenaam mogelijk te maken neem je best onderstaande zaken mee.

  • Badjas
  • Slippers of pantoffels
  • Bikinitopje of sport BH (als je dit wenst)
  • Grote badhanddoek

Vooraleer je een bevalling in het bevalbad kan doen, moet je onderstaande brochure doornemen. Hierin vind je meer informatie over de voor- en nadelen en hoe zo een badbevalling in zijn werk gaat. Achteraan vind je een formulier dat je eventueel in overleg met je gynaecoloog moet ondertekenen vóór de bevalling om aan te geven dat je voldoende geïnformeerd bent over het verloop. 

Bestand
Badbevalling (328.05 KB)
bevalbaden materniteit

Pijnstilling 

Je kan tijdens de arbeid kiezen voor verschillende opties om de pijn te verlichten. Warmwaterbaden, ontspannende houdingen zoeken op de bal en/of massage van de pijnlijke plekken kunnen allemaal verlichting brengen. Als natuurlijke pijnstilling onvoldoende helpt, kan je kiezen voor een epidurale verdoving. 

Een zwangerschapsbal is een handig hulpmiddel tijdens de bevalling. Een juiste zithouding maakt je kalmer. Op de bal zitten kan bekkenpijn verlichten en helpt om de weeën weg te puffen. De zithouding helpt ook om de baby in de juiste positie te krijgen voor de bevalling. 

Bestand
Bevallen met bal (355.56 KB)

Bij een epidurale verdoving wordt via een ruggenprik een klein buisje (katheter) in de onderrug ingebracht. De huid wordt eerst lokaal verdoofd. Het is belangrijk dat je zo stil mogelijk zit. De epidurale zorgt voor een verdoofd gevoel in het onderste deel van je lichaam, van de buikregio tot de benen, hierdoor moet je in bed blijven tot aan de bevalling. Je voelt je buik nog hard worden en je voelt ook wanneer je moet persen maar de pijn van de weeën zal je niet meer voelen. Bij een keizersnede voel je de gynaecoloog nog aan je buik trekken maar je voelt geen pijn. De verdoving heeft geen invloed op het geven van borstvoeding.

Bestand

Geboortewens

Je kan op voorhand al nadenken over hoe jij graag zou willen dat de bevalling verloopt. Een goede communicatie is belangrijk  voor een fijne geboorte-ervaring. Bespreek daarom je wensen (en verwachtingen) met de vroedvrouw en/of gynaecoloog. Je kan je voorkeuren duidelijk maken op vlak van pijnbestrijding, medische interventies, voeding voor de baby, bevallingsomgeving... De vroedvrouw en gynaecoloog handelen echter altijd in belang van mama en baby. Hierdoor kan het zijn dat niet alles volgens het verwachte plan zal verlopen. Een bevalling is niet te voorspellen en tijdens de bevalling denk je misschien heel anders over sommige keuzes.

Onderstaande brochure kan je op weg helpen:

Bestand
Geboortewens (250.3 KB)